De leeftijdsgrens voor het hebben van seksueel contact is en blijft een lastig onderwerp. Hoe bepaal je of een persoon klaar is voor het hebben van seksueel contact? Hoe gaan we om met gevoelens als liefde en lust? Wat als er leeftijdsverschil in je relatie zit? Weet je exact wat het hebben van seksueel contact inhoud? Mijn partner is ouder dan ik en nu?
Lastige vraagstukken en per situatie ook weer verschillend. Om deze reden hebben ze in de wet een leeftijdsgrens opgenomen waarmee een jongere beschermd is ten aanzien van het onderwerp seksueel contact.
Zo mag je geen seksuele contacten of handelingen uitvoeren met kinderen tot 12 jaar oud. Dit betekend ook dat kinderen van dezelfde leeftijd geen seksuele handelingen uit mogen voeren met elkaar. Dit is voor de wet te allen tijde strafbaar.
In de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar wordt het een ander verhaal. Dit is ook de leeftijd waarop jongeren lichamelijk veranderen, de hormonen beginnen door het lichaam te stromen waardoor zich driften ontwikkelen die gericht zijn op het hebben van seksueel contact. Bij de een komen deze driften eerder dan bij de ander waardoor dit juist een lastige groep is om wettelijk te beschermen.
Mocht het toch gebeuren dat een jongeren tussen het 12e en 16e levensjaar seksueel contact heeft met een ouder persoon, van boven de 16 jaar, kunnen de ouders ervoor kiezen aangifte te doen bij de politie. De rechter zal dan, na een onderzoek en het voeren van gesprekken, moeten beoordelen of dit als strafbaar aangemerkt word of niet.
Vallen de jongeren beide binnen de leeftijdsgroep van 12 tot en met 16 kan dit niet als strafbaar aangemerkt worden (mits het op vrijwillige basis gebeurd uiteraard).
Vanaf het 16e levensjaar mag men seksuele contacten hebben en onderhouden. Opnieuw geld hier mits het op vrijwillige basis gebeurt.
Het is belangrijk jongeren een goede begeleiding te bieden ten aanzien van het aangaan van seksuele contacten. Men kan de jongeren wijzen op de eventuele gevolgen als men onzorgvuldig omgaat met het hebben van seksuele contacten. De gevolgen van het zwanger zijn en het krijgen van een kind kan bepalend zijn voor het verdere verloop en toekomst van de jongeren. Ook de gevolgen van een geslachtsziekte kunnen onherstelbare schade aan een lichaam toebrengen. Naast deze nadelen kun je ook te maken krijgen met gevoelens als schaamte, schuld en onzekerheid. Dit zijn zaken waarop jongeren gewezen en gestuurd kunnen worden.
Anticonceptie:
Aan het starten met anticonceptie is geen leeftijd gekoppeld. Wel adviseert men pas te starten na de eerste menstruatie. Bij inname zoals beschreven ben je na zeven dagen beschermd tegen een zwangerschap. Uiteraard is het aangaan van een gesprek met je huisarts aan te raden.