Wat is euthanasie? Euthanasie is het laten beëindigen van het leven door een ander.
Hoe word euthanasie tenuitvoergelegd? Dit geschiet op een waardige manier waarbij de patiënt eerst in coma gebracht wordt alvorens door een arts de dodelijke medicatie toegediend word. Euthanasie komt van het Griekse woord “euthanatos” als en betekend “een goede dood”. Wie kan euthanasie aanvragen? Iedereen die wilsbekwaam is, ondragelijk aan het lijden is en geen vooruitzichten op verbetering heeft.Onderstaand vind u meer informatie over het traject van euthanasie en hulp bij zelfdoding.
In Nederland geld een ondergrens van 12 jaar oud alvorens een euthanasieverzoek in behandeling genomen mag worden.Er zijn instanties als de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Endodontologie) die een campagne gestart zijn tot het terugbrengen van deze leeftijd en is van mening dat een wens tot euthanasie niet bepaald wordt door leeftijd maar door het lijden van de patiënt. Tot op heden blijft de wettelijke ondergrens van 12 jaar oud gehandhaafd.
Bij de leeftijdsgrens van 12 tot 16 jaar oud dienen ouders, voogd en arts toestemming te geven alvorens er overgegaan kan worden tot het aanvragen van euthanasie. In dit geval krijgt de patiënt dus meer inspraak maar verloopt alles in overleg met het bevoegd gezag.
In de leeftijd van 16 en 17 jaar mogen patiënten zelf een verzoek indienen tot euthanasie echter moeten de ouders of voogd betrokken worden in de besluitvorming.
Vanaf 18 jaar ben je volwassen en mag het traject tot euthanasie zelfstandig aangevraagd worden. Vaak verloopt dit tevens in overleg met ouders, voogd en uiteraard arts.
De regelgeving alvorens overgegaan kan worden tot euthanasie geschiet onder strengen voorwaarden en regels. Enkele voorwaarden zijn;
- De patiënt dient op het moment van aanvragen wilsbekwaam te zijn wat inhoud dat de patiënt de gevolgen van zijn of haar acties kan overzien en de gevolgen kan schatten.
- Er moet uitzichtloosheid en ondragelijk lijden gelden voor de patiënt. De arts dient worden overtuigd van het gegeven dat het verzoek tot euthanasie of zelfdoding vrijwillig was en goed overwogen is.
- Beide partijen (arts en patiënt) hebben beide bepaald dat euthanasie of hulp bij zelfdoding geïndiceerd is. Voor een arts geld dat er minimaal een andere arts geraadpleegd is en met hetzelfde resultaat gekomen is.
Hulp bij zelfdoding
Hulp bij zelfdoding geschiet onder dezelfde voorwaarden en wordt tevens door een arts begeleid.
Wat is een wilsbeschikking? Een wilsbeschikking is een schriftelijke verklaring waarop de medische gegevens en wensen op beschreven kunnen worden. Deze gegevens vult u vrijwillig in en u dient wilsbekwaam te zijn te tijden van opstelling wilsbeschikking. Er bestaan diverse soorten wilsbeschikkingen zoals;
- Behandelverbod, de arts mag geen medische handelingen uitvoeren zonder toestemming van de patiënt.
- Behandelverbod aanvulling Voltooid Leven, u verzoekt niet meer alles te ondergaan op medisch gebied. De behandelboog wordt aangescherpt.
- Euthanasieverzoek, hiermee vraagt u officieel een euthanasieverzoek in.
- Euthanasieverzoek aanvulling Dementie, in een vroeg stadium van dementie voeren mensen een gesprek aangaande euthanasie en de mogelijkheden hiervan.
- Volmacht, u geeft een ander de volmacht van bevoegdheid om namens u te handelen
- Niet-reanimerenpenning, u word niet gereanimeerd bij een hartstilstand
De wettelijke voorwaarden zijn terug te lezen onder de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding d.d. 26-09-2015