In Nederland zijn diverse wettelijke leeftijdsgrenzen vastgelegd, bijvoorbeeld voor het drinken van alcohol, het bezoeken van een casino en het aangaan van een huwelijk. De meeste van deze leeftijdsgrenzen liggen op zestien of achttien jaar, maar bij de leeftijdsgrens burgerrecht is dit niet het geval. Wat de leeftijdsgrens burgerrecht in Nederland dan wel is, leest u op deze pagina. Zo leest u eerst wat burgerrecht precies inhoudt, om vervolgens te weten te komen wat de wettelijke leeftijdsgrens burgerrecht is.
Wat houdt burgerrecht in?
Zoals de naam het al verklapt, staat burgerrecht voor het recht van de burgers. Het recht van de burgers zijn de diverse rechten die door nationale en internationale overheden gegarandeerd moeten worden en die burgers van een bepaald land diverse garanties moeten bieden. Zo staat er in het burgerrecht van Nederland bijvoorbeeld dat u recht heeft op privacy, dat u recht heeft om te demonstreren tegen onrechtmatigheden en dat u recht heeft op een eerlijk proces als u ergens van beschuldigd wordt. Kortom: de burgerrechten beschermen onze rechten als burgers, zodat wij nooit onrechtmatig behandeld kunnen worden door de overheid van ons land of door andere partijen dan de overheid. Dit wil overigens niet zeggen dat alle landen op de wereld zich houden aan de internationale burgerrechten, want er zijn ook veel landen die de regels in het burgerrecht aan hun laars lappen. Dit geldt uiteraard niet voor Nederland, maar wel voor landen waar er sprake is van corruptie of een dictatorschap.
Wat is de leeftijdsgrens burgerrecht?
Iedere burger in Nederland heeft recht op het burgerrecht. Of u nu vijf jaar oud bent of al tachtig jaar op deze wereld rondloopt: iedereen heeft recht om volgens de burgerrechten behandeld te worden door alle andere inwoners van ons land. Dit betekent dat er eigenlijk geen leeftijdsgrens burgerrecht is, omdat het burgerrecht direct ingaat vanaf de geboorte en pas stopt als u overleden bent. In praktijk zou u kunnen zeggen dat de leeftijdsgrens burgerrecht 0 jaar is, maar dit klopt ook niet helemaal. Schrijft u zich later in als Nederlands burger (bijvoorbeeld omdat u verhuisd bent vanuit een ander land op de wereld of omdat u vluchteling bent), dan heeft u vanaf dat moment burgerrecht in ons land. Wel heeft u uiteraard altijd internationaal burgerrecht gehad en nationaal burgerrecht in het land waar u voorheen gewoond heeft.
Overigens is de leeftijdsgrens burgerrecht geen vast gegeven. Dit komt omdat sommige landen, zoals al eerder vermeld, minder waarde hechten aan het burgerrecht. In deze landen heeft u dus gewoon dezelfde rechten als in andere landen, maar worden deze rechten niet altijd nageleefd.
Leeftijdsgrens burgerrecht: anders dan andere leeftijdsgrenzen
Omdat het burgerrecht zo belangrijk is in Nederland, heeft het burgerrecht een andere leeftijdsgrens dan andere zaken op deze website. Zo is het burgerrecht niet te vergelijken met het drinken van alcohol of het rijden in een auto, maar heeft dit te maken met de grondwet. Omdat het burgerrecht anders is dan andere zaken waar een leeftijdsgrens voor geldt, is het logisch dat de leeftijdsgrens burgerrecht afwijkt.